Embargo

Embargo er det tidsrum forlagene kræver, der skal gå, før en forfatter må gøre sin publikation tilgængelig Open Access. Embargoperioden har til formål at beskytte den traditionelle forlagsforretning. Periodens længde varierer, alt efter hvilket tidsskrift der er tale om, men almindeligvis er den på 6 - 24 måneder.

Embargoperioder i DTU Orbit

DTU Bibliotek sikrer Open Access-adgang til publikationer i DTU Orbit så hurtigt som muligt og i overensstemmelse med de gældende forlags- og tidsskriftspolitikker.

Hvis et forlag fx kræver, at et post-print ligger under embargo i en bestemt periode, sørger DTU Bibliotek for at tilføje denne oplysning i registreringen, og når embargoen slutter, frigives post-printet automatisk med Open Access.

Du kan se på den enkelte DTU Orbit-post, om der ligger en fuldtekstversion under embargo
Se et eksempel fra DTU Orbit

De fleste tidsskrifter har klare retningslinjer for Open Access. Du kan for eksempel orientere dig i embargoperioder på platformene Open Policy Finder.

Andre publikationstyper
Hvad angår andre publikationstyper (bøger, rapporter, konferencebidrag mv.) er situationen mere uklar. Her er DTU Bibliotek helt afhængige af de oplysninger, der findes på forlagets eller konferencens hjemmeside.

Konferencebidrag
DTU Bibliotek giver i reglen umiddelbar Open Access til ikke-publicerede konferencebidrag (fx abstracts og papers), medmindre de er betalingsbelagte, kodebeskyttede og/eller hvis forfatterene har gjort os opmærksomme på, at der ikke må gives Open Access.

Ph.d.-afhandlinger
Ph.d.-afhandlinger arkiveres som udgangspunkt i DTU Orbit med Open Access.
Jeg har skrevet en afhandling 
 

Embargoperioder og krav fra bevillingsgivere

Mange fundere stiller skrappe krav til embargoperioder. Det er forfatterens ansvar at opnå de nødvendige rettigheder i det tilfælde, hvor der er uoverensstemmelser mellem bevillingsgivers krav om Open Access og de rettigheder, forlaget giver forfatteren. I nogle tilfælde kan uoverensstemmelser håndteres ved at indgå en tillægsaftale eller ved kun at overdrage forlaget de nødvendige rettigheder for at kunne publicere artiklen.
Læs mere på Bevillingsgivere og fonde

DTU Bibliotek har lavet aftaler med forskellige forlag om bl.a. rabatter på Open Access, kortere embargoperioder og lign.
Læs mere på Rabat og betaling for publicering
 

Embargoperioder i DTU’s Open Access-statistik

I DTU’s publikationsstatistik kan man få et overblik over, hvilke publikationer der ligger under embargo, og hvilke der eventuelt stadig mangler et post-print (dvs. et accepteret manuskript uden forlagslogo og -layout).
Læs mere om Open Access-statistik

Du finder de embargobelagte publikationer ved at klikke på kategorien Embargoed Open Access.

De publikationer, der hverken er tilgængelige Open Access eller ligger under embargo, kan ses under kategorien "Closed".

Embargoen begynder typisk den dag, artiklen bliver udgivet. DTU Bibliotek modtager ind imellem post-prints, før artiklerne er synlige nogen steder, men det er først, når artiklerne er færdigudgivne, at embargoinformation kan tilføjes DTU Orbit-registreringerne, og artiklerne flyttes fra kategorien Closed til Embargoed Open Access. 

Det er endvidere ikke alle tidsskrifter, der tillader grøn Open Access. Så selvom forfatterne har sendt et post-print, er det ikke altid, DTU Bibliotek har lov til at give adgang.

Med andre ord kan en artikel godt optræde i kategorien Closed, selvom der er tilføjet et post-print til den. Undrer du dig over embargoangivelsen i en DTU Orbit-registrering, så kontakt DTU Orbit orbit@dtu.dk