Open Access-publicering

Ideen bag Open Access-publicering er at tilbyde umiddelbar, online og gratis adgang til forskningsresultater uden restriktioner for slutbrugeren - og uden at gå på kompromis med forfatterens anerkendelse.

For den enkelte forsker giver Open Access en større udbredelse og dermed potentielt en større læserskare med mulighed for flere citationer og tværfaglige samarbejdsrelationer.

For DTU betyder Open Access, at den forskning og viden, som skabes på universitet, overføres til samfundet i form af uhindret adgang til de videnskabelige resultater publiceret i artikler og bøger m.v.

DTU Bibliotek rådgiver om Open Access-publicering, og du er velkommen til at kontakte os på bibliotek@dtu.dk

Find alt om Open Access inkl. vejledninger på DTU Inside (DTU-login)

Læs også om Open Access i DTU's publiceringspolitik (pdf).

Se også
Danmarks Nationale Strategi for Open Access (pdf)
Læs om strategien i en DTU-kontekst
 

Post-print

De fleste forlag tillader, at post-print-versionen af en artikel må offentliggøres som Open Access - "den grønne vej".

På DTU lægges denne version i forskningsdatabasen DTU Orbit. DTU's forskere skal blot sende deres post-print til DTU Bibliotek, via orbit@dtu.dk

Ofte er der en embargoperiode på offentliggørelsen af et post-print. DTU Bibliotek sørger for, at copyright-regler og embargoperioder overholdes.

Det fremgår af DTU Orbit, hvordan et post-print skal citeres.

Post-print-versionen af en videnskabelig artikel er accepteret til publicering og har gennemgået peer review, men er ikke sat op med tidsskriftets layout. Det intellektuelle indhold er identisk med den version, som vil blive publiceret i tidsskriftet.