Danmarks Tekniske Kulturarv

Danmarks Tekniske Kulturarv

Danmarks Tekniske Kulturarv består af skannet materiale fra DTU's historiske samlinger. Sitet præsenterer et udpluk af digitaliserede bøger fra DTU Biblioteks samling fra før 1920 samt hundredvis af fotografier i høj opløsning primært fra den store industriudstilling i København i 1888.

Således giver sitet et unikt indblik i baggrunden for, hvordan Danmark kom til at se ud, som vi kender det - det moderne samfund med masser af teknologi, industri og bekvemmeligheder som varmt vand i hanen, jernbaner og elektricitet.

Ingeniører arbejder hver eneste dag med at skabe fremtidens samfund. Det er der flere hundrede års tradition for, og det er netop denne tradition de digitaliserede bøger og fotografier kan give indsigt i. På DTU Bibliotek tror vi på, at nutidens ingeniører og andre kan bruge dette indblik i fortidens diskussioner om ny teknologi til at blive klogere på, hvordan vi løser nutidens problemer og skaber morgendagens samfund.

Danmarks Tekniske Kulturarv giver adgang til:

  • Ca. 1.200 fuld tekst indscannede bøger fra før 1920.
  • Over 100.000 indscannede kartotekskort, som repræsenterer resten af DTU Biblioteks bogsamling fra før 1967.
  • Mere end 700 indscannede fotografier, overvejende fra den store industriudstilling i København i 1888.

Alle har adgang

Alle kan søge i DTU’s samling af historisk-tekniske bøger, se historiske fotografier eller dykke ned i et af over 20 udvalgte temaer. Indholdet er tilgængeligt for alle, men der er også arbejdet specifikt med tre målgrupper: Forskere og studerende på videregående uddannelser, teknologisk dannelse af unge på gymnasieniveau (HTX, STX, HHX og HF) og historisk interesserede generelt. Under sidste målgruppe findes bl.a. jernbaneentusiaster, lokalhistorikere, folk med interesse for industrisamfundets historie generelt samt virksomheder med interesse for deres egen og branchens historie.

Hvad må jeg bruge?

Vi vil gerne gøre det så nemt som muligt at bruge DTU Biblioteks materialer. Derfor stiller vi materialet til rådighed i høj kvalitet og med så få begrænsninger på brug som muligt. Et værk er som udgangspunkt fri af ophavsretten, når der er gået 70 år efter ophavsmandens død. Dette gælder de værker fra samlingen, der er scannet som en del af dette projekt. Du kan frit benytte fotos og scanninger af disse værker, og vi stiller dem til rådighed for dig så frit som muligt.

Læs mere om reglerne for brug af materiale fra samlingen på selve sitet

Velkommen

Danmarks Tekniske Kulturarv - teknologi for mennesker, en god historie

Kontakt

tekniskkulturarv@dtu.dk

Tak for støtten

Projektet er blevet til med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Martha og Paul Kern-Jespersens Fond samt Otto Mønsteds fond.
En stor tak til de tre fonde, der har gjort projektet muligt.

Bøgerne og kartotekskortene er indscannet hos Scanning.dk A/S.
Tak for samarbejdet.