Creative Commons

Vælg den rette licens

Creative Commons er ophavsret i en internetalder. Den internationale non-profit organisation har udviklet en række standardlicenser, som kan anvendes af producenter af digitalt indhold og giver forskere og andre mulighed for helt eller delvist at dele deres værk med andre. 

Med en Creative Commons-licens kan du skræddersy din ophavsret. Derved giver du andre mulighed for at læse og genbruge dine forskningsresultater uden på forhånd at skulle indgå en individuel aftale.

Som udgangspunkt overdrager forfatteren ikke alle rettigheder til forlag, som publicerer Open Access-tidsskrifter, men bliver i stedet bedt om at licensere sin artikel under en Creative Commons-licens.
Creative Commons

Forfatterens rettigheder

Creative Commons dækker området mellem fuld ophavsret med “all rights reserved” og public domain, der er en total fraskrivelse af rettigheder til værket.

Creative Commons-licenser lader dig nemlig beholde retten til dit værk, mens du inviterer brugerne til for eksempel at genbruge eller kopiere værket efter enkle spilleregler. Du kan for eksempel vælge at forbeholde dig retten til at blive krediteret i forbindelse med brugen af værket eller fravælge kommerciel udnyttelse af værket - afhængig hvilken cc-licens du vælger at benytte.

En global licens

Fordelen ved Creative Commons er, at den fungerer på tværs af alle landegrænser, da alle Creative Commons-licenser er oversat både sprogligt og juridisk til de fleste landes jurisdiktioner og er maskinlæsbare.  

Valg af CC-licens

Som standard bør et Open Access-tidsskrift tillade, at artiklerne udgives under en CC-BY licens, der dækker over en "share alike with attribution" tilgang. CC-BY er en licens, som dækker netop de behov, som forskere har, det vil sige, at resultatet kan læses og genbruges vidt og bredt mod, at forfatteren bliver krediteret for sit arbejde i form af citationer.

Creative Commons har beskrevet seks grundlicenser - se faktaboksen. Men du kan også vælge at bruge Creative Commons licensvælger til at finde den licens, som passer til dit behov.
Creative Commons licensvælger

 

- de seks grundlicenser
  • CC-BY - Navngivelse
     
  • CC-BY-SA - Navngivelse, del på samme vilkår
     
  • CC-BY-ND - Navngivelse, men ingen bearbejdelser
      
  • CC-BY-NC - Navngivelse, men ikke kommerciel
     
  • CC-BY-SA - Navngivelse, men ikke kommerciel, del på samme vilkår
     
  • CC-BY-ND - Navngivelse, men ikke kommerciel, ingen bearbejdede værker 
    (Dette er reelt ikke en åben licens)