Årets Open Access-Indikator fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at DTU har taget et ryk, når det gælder Open Access-publicering - publicering med gratis og uhindret online adgang.
Andelen af DTU-publikationer, der er publiceret som Open Access er steget med ca. 3% til knapt 77% - en noget højere fremgang end de tidligere år. DTU er således fortsat med i toppen blandt de danske universiteter.
Læs nyheden fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Se årets Open Access-Indikator
Forlagsaftaler med omkostningsfri Open Access-publicering
De seneste år har Open Access-publicering uden merbetaling indgået i flere af de aftaler med forlagene om adgang til videnskabelige litteratur, som Danske Universiteter forhandler på bl.a. DTU's vegne.
Den første aftale, som er med Elsevier, har nu to år på bagen og vi kan se, at aftalen bliver brugt. Således var DTU-forskere "corresponding author" på 306 artikler under Elsevier-aftalen i 2021. Det har klart være med til at øge andelen af Open Access-publikationer fra DTU. Aftalen med Elsevier dækker i øvrigt artikler indsendt fra 1. januar 2021 og helt frem til 31. december 2024.
Effekten af aftalen med Wiley, som nu er et år gammel og som dækker accepterede artikler i perioden 1. januar 2022 til 31. december 2025, vil først slå igennem ved næste års måling. Men vi kan se, at også den bliver brugt af DTU's forskere.
Nye Open Access-aftaler
I år er lignende aftaler indgået med både Springer og Institute of Physics (IOP). Vi håber, I vil bruge aftalerne flittigt og gøre jeres publikationer Open Acces til glæde for alle interessenter og, ikke mindst, til opfyldelse af krav fra bevillingsgiverne.
Aftalen med Springer dækker Springer Compact og kan benyttes i forbindelse med artikler indsendt fra 21. marts 2023 til 31. december 2026. Nature-tidsskrifterne er ikke en del af aftalen med Springer. Aftalen med IOP dækker artikler accepteret fra 1. januar 2023 til 31. december 2025.
Husk altid at vælge DTU som dit institutionelle tilhørsforhold og brug din tilsvarende DTU-mailadresse, når du vil publicere under aftalernes Open Access-betingelser.
|
Læs mere om rabatter på Open Access-publicering (DTU-login)
Send de mangelende post-print til DTU Bibliotek
Post-print-versionen af en artikel bliver "automatisk" Open Access, når den publiceres i DTU Orbit og kan derfor bl.a. tælle med i den nationale indikator. En del forlag tillader en sådan "parallelpublicering" af post-print-versionen (authors accepted manuscript) evt. med embargoperiode.
Ifølge den nationale Open Access-Indikator mangler DTU 419 post-prints, som kunne være gjort Open Access ved parallelpublicering i DTU Orbit.
Således er det fortsat relevant, at DTU's forskere sender post-print-versionen af deres videnskabelige artikler til DTU Bibliotek. Vi tager os af registrering i DTU Orbit og sikrer, at copyright og eventuelle embargoperioder for offentliggørelsen overholdes.
Send dit post-print til orbit@dtu.dk
Hvad får du ud af det? Synlighed
Pointen med post-print-versionen af din artikel er, at vi må gøre den tilgængelig Open Access. Ved at få uploadet post-print-versionen til DTU Orbit sikrer du, at din forskning kommer ud bredt og så hurtigt som muligt kan gøre gavn i forskningsmiljøet. Din forskning bliver også tilgængelig for dem, som ikke har købt adgang til forlagsversionen – post-printet ligger gratis tilgængeligt for alle.
Følg Open Access-tallene løbende - for DTU, institutter og sektioner
DTU Bibliotek monitorerer løbende DTU’s Open Access-tal med data fra DTU Orbit. Vi har integreret Open Access-statistik for DTU-publikationer, DTU Research Output Statistics, i DTU Findit.
Statistikken er designet til at overvåge og dokumentere input til den årlige UMV-statistik. Open Access-statistikken opdateres hver anden uge.
Find Open Access statistikken ved at logge ind i DTU Findit, vælg ”Statistics” i dropdown menuen ved din profil øverst til højre. Sæt hak ved ”Show Open Access”.
Som standard vises tallene for hele DTU, men du finder Open Access statistikken for dit institut eller din sektion ved at vælge dropdown menuen ved siden af “Technical University of Denmark”.
Statistikken består af tre kategorier:
- Open Access: publikationer, der frit kan downloades fra DTU Orbit.
- Embargoed Open Access: publikationer, der ligger under embargo.
- Closed: publikationer, hvor der ikke er tilknyttet en Open Access-tilgængelig eller embargobelagt forlagsversion eller post-print.
Vil du vide, hvilke publikationer, der indgår i en bestemt kategori, klikker du på det røde tal. Du får nu en oversigt over alle publikationerne. Vær opmærksom på, at DTU Findit-oversigten er ”levende” og opdateres løbende – til forskel fra statistikrapportens tal, som er låst.
Se Open Access-tallene
Kontakt
Spørgsmål omkring registrering af forsknings output og Open Access kan sendes til bibliotek@dtu.dk
----
National Strategi for Open Access
Af den Nationale Strategi for Open Access, der blev offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2018, fremgår det, at Open Access skal gennemføres uden at øge omkostningerne markant til publicering af videnskabelige resultater.
En evaluering af strategien er i gang og forventes afsluttet inden udgangen af 2023.
Læs mere på ministeriets side.