Guide til Open Access-publicering

Der findes overordnet to veje til Open Access-publicering: 

Grøn Open Access
Det er grøn Open Access, når du "parallelpublicerer" en videnskabelig artikel fra traditionelle tidsskrifter og efterfølgende gør den gratis tilgængelig online.
Det enkleste er, at post-print af artiklen bliver uploadet i en universitets forskningsdatabase, som fx DTU Orbit eller et fagrepositorium, som fx ArXiv.org.

Gylden Open Acccess
Det er gylden Open Access, når du udgiver din artikel i et rent Open Access tidsskrift - oftest mod betaling. Se Directory of Open Access Journals  DOAJ. Nogle tidsskrifter eller forlag giver rabat for forskere på DTU, fordi DTU Bibliotek har købt abonnement eller licens på tidsskriftet - eller på anden vis har en aftale om rabat.

-oOo-

Vejen til Open Access
Figuren nedenfor giver et overblik over standardprocessen for Open Access-publicering af forskningsartikler. 

To veje til Open Access-publicering
 

OPEN ACCESS ARKIVERING

Gem dine revisioner
Gem dit pre-print og dit post-print. Disse versioner kan bruges til at gøre dine artikler Open Access.

Finansiering
Indsæt en post i budgettet til publicering, når du søger finansiering til din forskning, da Open Access-publicering kan koste penge. Du bør være opmærksom på, at mange bevillingsgivere nu stiller krav om Open Access. 

Ophavsret
Kend dine rettigheder og læs din kontrakt og din copyright transfer agreement grundigt. DTU har en standardkontrakt til forlag, som kan sikre dine rettigheder.

Forskningsregistrering ved
DTU Bibliotek
Det centrale forsknings-registreringsteam på DTU Bibliotek registrerer al din forskning og vil måske kontakte dig for at få dit post-print til upload i DTU Orbit.