DTU Bibliotek arbejder på højtryk for at gøre så mange DTU-publikationer som muligt Open Access, og igen i år opnår DTU en flot placering i målingen fra den danske Open Access Indikator. Indikatoren viser, hvor stor en andel af de videnskabelige publikationer fra de danske universiteter, der er udgivet som Open Access, og hele 73% af DTU’s publikationer ligger Open Access.
Vi kan ikke hvile på laurbærrene
DTU har tilsluttet sig den nationale Open Access-strategi, der har som målsætning, at der fra 2025 og frem er uhindret, digital adgang til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner.
Skal vi nå de 100% Ope Access, er vi afhængige af, at DTU's forskere fortsat sender alle deres post-prints til DTU Bibliotek – jo hurtigere, jo bedre.
I løbet af denne uge sender DTU Bibliotek friske Open Access-tal til alle DTU-institutter.
Send post-print til DTU Orbit
DTU Bibliotek udsender også oversigter over de publikationer, som er registreret i DTU Orbit, men hvor der endnu mangler et post-print.
Et post-print – måske bedst kendt under betegnelser som ”author’s final version”, ”accepted version” o.l. - er den fagfællebedømte version af artiklen, som er godkendt til udgivelse, men endnu ikke forsynet med forlagslayout og -logo.
Den nye DTU Orbit-grænseflade giver den enkelte forsker mulighed for selv at tjekke sin publikationsliste og se Open Access-status for de enkelte titler.
Hvis der mangler et post-print, skal forskeren finde og sende det til DTU Bibliotek orbit@dtu.dk
- med mindre der er tale om en Open Access-artikel, hvor forlagsversionen ligger frit tilgængelig i DTU Orbit; i så fald er post-printet er unødvendigt.
Som udgangspunkt ligger forskningspublikationer bag betalingsmure, og kun forskere med adgang til indholdet i de store forlagsdatabaser, kan få adgang til dem, som DTU’s forskere fx har det via DTU Findit qua DTU Biblioteks licensaftaler med forlagene. Uploader du dit post-print til DTU Orbit, kommer din forskning bredere ud og gør gavn i forskningsmiljøet.