Open Access-publicering

Ideen bag Open Access-publicering er at tilbyde umiddelbar, online og gratis adgang til forskningsresultater uden restriktioner for slutbrugeren - og uden at gå på kompromis med forfatterens anerkendelse.

For den enkelte forsker giver Open Access en større udbredelse og dermed potentielt en større læserskare med mulighed for flere citationer og tværfaglige samarbejdsrelationer.

For DTU understøtter Open Access, at den viden, som skabes på universitet, overføres til samfundet i form af uhindret adgang til de videnskabelige resultater publiceret i artikler og bøger m.v.

DTU Bibliotek rådgiver om Open Access-publicering, og du er velkommen til at kontakte os på bibliotek@dtu.dk.

PilFind alt om Open Access inkl. vejledninger på DTU Inside (DTU-login)

Læs også om Open Access i DTU's publiceringspolitik (pdf).

Hvad kan forskerne selv gøre?

De fleste forlag tillader, at post-print-versionen af en artikel må offentliggøres som Open Access - "den grønne vej".

På DTU lægges denne version i forskningsdatabasen DTU Orbit. DTU's forskere skal blot sende deres post-print til DTU Bibliotek, via orbit@dtu.dk

Ofte er der en embargoperiode på offentliggørelsen af et post-print. DTU Bibliotek sørger for, at copyright regler og embargoperioder overholdes.

Det fremgår af DTU Orbit, hvordan et post-print skal citeres.

Post-print
Post-print-versionen af en videnskabelig artikel er accepteret til publicering og har gennemgået peer review, men er ikke sat op med tidsskriftets layout. Det intellektuelle indhold er identisk med den version, som vil blive publiceret i tidsskriftet
PilCitation af post-print
Open Access

Open Access-folder

Open Access-strategi