Havforskningsskibet Dana: Uddannelse og forskning ombord på DTU´s skib

Dana er Danmarks største og eneste oceangående havforskningsskib og ejet af DTU. En udstilling på DTU Bibliotek fra 1. til 30. september 2015 viser, hvad Dana bruges til og fortæller om uddannelsesmuligheder og forskning om bord.

 DTU Aqua

Dana på verdenshavene

Dana er på havet omkring 200 dage om året. Nogle år er skibet mest i Østersøen, Nordsøen og Norskehavet for at overvåge fiskebestandenes tilstand og udvikling. Andre år indeholder togtplanen også mere eksotiske ekspeditioner til fx Grønland for at forske i klimaforandringer eller til Sargassohavet for at følge ålen til dens gydeområder 5000 km fra Danmark.
På udstillingen kan du se en model af Dana og få mere at vide om skibets arbejde og togter.

Et flydende universitet
Dana inviterer af og til studerende om bord på meget eftertragtede uddannelsestogter. I maj 2015 var 18 masterstuderende og ph.d.-studerende på uddannelsestogt fra Tromsø i Norge til Danmark på kurset ”Oceanography at Sea: An Introduction to Practical Aspects of Oceanography”. Om bord på Dana fik de studerende forelæsninger, lavede laboratoriearbejde og foretog prøveindsamling og målinger i havet og arbejdede med analyse af oceanografiske data.

Dana i sig selv er også i fokus i undervisning. DTU Mekanik har afholdt kurset ”Maritime Engineering at Sea” hvor studerende får mulighed for at relatere teori til praksis om bord med hensyn til skibsdesign, -systemer og -teknologi.

På udstillingen kan du få mere at vide om uddannelses- og kursusmuligheder på Dana og i kandidatprogrammet akvatisk videnskab og teknologi.

Havforskning er også for ingeniører

Fiskebestandene og økosystemernes biologi er måske det, man først tænker på, når man hører om havforskning, men havforskning rummer også mange andre fagområder. Fx er fysik et nødvendigt fag, når de globale havstrømme og hydrografiske fronter skal analyseres, også kaldet oceanografi. Kemi er en forudsætning for at forstå havets biogeokemiske stofkredsløb af kulstof, kvælstof, fosfor og silikat. Matematik bruges, når de enorme mængder af data for fiskebestandenes og økosystemernes tilstand og udvikling skal modelleres. Teknologisk indsigt er et must i udviklingen af måleudstyr, der skal fungere under ekstreme forhold i havets dyb. Denne interdisciplinære tilgang til havforskning er nødvendig, når havet skal bruges til at skaffe energi, bygge broer, til transport osv.

På udstillingen kan du få mere at vide om, hvad havforskning bruges til, og hvilke fagområder der er i spil i havforskning.

For yderligere information:

Kommunikationsmedarbejder Karin Stubgaard Tel. 3588 3033 

Tidspunkt

tir 01 sep 15 12:00 -
ons 30 sep 15 12:00

Arrangør

DTU Aqua

Kontaktperson

Hvor

DTU Bibliotek

Anker Engelunds Vej 1

2800 Kgs. Lyngby

(Gratis adgang for alle)